Gratis snelle verzending
Bodyguard Veiligheidsproducten logo
KOOP NUKOOP NU
Gratis snelle verzending

Een vriend of familielid om hulp vraagt, diegene wil je graag helpen. Maar let op! Op het moment dat iemand je via WhatsApp vraagt geld over te maken, is het slim om dubbel te checken of je niet met een fraudeur te maken hebt.

WhatsApp-fraudeurs maken gebruik van gegevens die ze op bijvoorbeeld Marktplaats vinden. Daar staat vaak de echte naam en telefoonnummer van een verkoper vermeld. Met deze naam gaan oplichters naar Facebook. Hier vinden ze je vrienden en ontdekken ze al snel welke personen familie van je zijn. Op Facebook wordt gekeken naar de manier waarop je je omgeving aanspreekt. Deze aanspreektoon zal de WhatsApp-fraudeur overnemen. Ook gebruiken oplichters de openbare profielfoto van een familielid of vriend. De foto wordt mogelijk meegestuurd in een WhatsApp bericht.

Bericht ontvangen?

Krijg je op WhatsApp een verzoek om geld over te maken? Neem dan altijd via een ander kanaal contact op met de bekende. Bel via een vast nummer, stuur een e-mail of bel het bij jou bekende mobiele nummer. Pas als je de betreffende persoon via een ander kanaal gesproken hebt, weet je zeker dat het appje betrouwbaar is. Je kunt het geld dan overmaken.

Voorzorgsmaatregelen

Behalve het checken van het verhaal kun je de volgende voorzorgsmaatregelen nemen om te voorkomen dat jij het slachtoffer wordt van deze vorm van fraude:

  • Zet bij je advertentie op Marktplaats niet je telefoonnummer openbaar, maar geef deze pas als je al contact hebt met de mogelijke koper.
  • Scherm je Facebookprofiel zo veel mogelijk af. Zorg dat je profiel niet op openbaar staat, maar bijvoorbeeld alleen leesbaar voor je Facebookvrienden. Let op dat als je je profiel later op niet openbaar zet, dat alle foto’s die je eerder plaatste wel te zien blijven. Deze moet je handmatig aanpassen.
  • Zorg ervoor dat je vriendenlijst op Facebook ook is afgeschermd, dus alleen zichtbaar voor Facebook-vrienden.
  • Je profielfoto op Facebook is altijd openbaar. Kies dus bij voorkeur voor een afbeelding waar je onherkenbaar in beeld bent.

Google het telefoonnummer of e-mailadres waarmee er contact met je opgenomen wordt. Als het nummer vaker gebruikt is voor fraude, vind je hier berichten over.

Bodyguard Knock-out spray:
als iedere seconde telt

* Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 1x per maand veiligheidstips & tricks.
Newsletter Form (#11)
Bodyguard © 2019 – 2024 All Rights Reserved
cartcrosschevron-down
Share via
Copy link
Powered by Social Snap