Legale wapens voor zelfverdediging

Ben je op zoek naar een legaal wapen voor zelfverdediging in geval van nood? Wij begrijpen je goed: het is belangrijk om jezelf te kunnen verdedigen in een noodsituatie zonder de belager levenslang te verminken. De wet in Nederland is vrij streng wanneer het aankomt op zelfverdediging, maar wanneer je wetgeving goed kent en toepast kan je jezelf zeker verdediging in een noodsituatie met een legaal wapen.

Om uit te leggen welke wapens je legaal mag gebruiken voor zelfverdediging focus ik eerst op de illegale wapens die in de wet wapens en munitie zijn opgenomen.

Wat zijn wapens volgens de wet wapens en munitie?

In de wet wapens en munitie zijn verschillende wapens opgenomen die illegaal zijn in Nederland. Het is strafbaar om met deze wapens op zak te lopen, en wanneer je iemand in een noodsituatie met één van deze wapens aanvalt zal je een lastige strafzaak tegemoet zien.

De wapens die genoemd zijn in de wet wapens en munitie worden opgedeeld in 4 categorieën. Hieronder de wapens die je niet zomaar mag gebruiken tijdens een noodsituatie.

Categorie 1

 1. Stiletto’s, valmessen, vlindermessen of andere opvouwbare messen
 2. Boksbeugels, ploertendoders, wurgstokken, werpsterren, vilmessen, ballistische messen en geluiddempers voor vuurwapens;
 3. Blanke wapens die uiterlijk gelijken op een ander voorwerp dan een wapen;
 4. Pijlen en pijlpunten bestemd om door middel van een boog te worden afgeschoten, waarbij duidelijk is dat het gebruik ernstig letsel kan veroorzaken
 5. Katapulten

Categorie 2

 1. Vuurwapens die niet onder een van de andere categorieën vallen.
 2. Vuurwapens, geschikt om automatisch mee te vuren.
 3. Vuurwapens die zodanig zijn vervaardigd of gewijzigd dat het dragen niet of minder zichtbaar is.
 4. Vuurwapens die lijken op een ander voorwerp dan een wapen.
 5. Stroomstootwapens, met uitzondering van medische hulpmiddelen;
 6. Voorwerpen die gebruikt worden voor het afschieten of raken van personen met giftige of verstikkende middelen.
 7. Voorwerpen die gebruikt worden voor het raken van personen met vuur of dmv ontploffingen.

Categorie 3

 1. blanke wapens waarvan het lemmet meer dan een snijkant heeft.
 2. Sabels, zwaarden en bajonetten.
 3. Wapenstokken.
 4. Lucht-, gas- en veerdrukwapens.
 5. Kruisbogen en harpoenen;
 6. Voorwerpen die geschikt zijn om personen ernstig lichamelijk letsel toe te brengen
 7. Voorwerpen waarvan het kan worden aangenomen dat ze bestemd zijn of gebruikt zijn om iemand ernstig letsel aan te brengen.

Legale wapens in Nederland

Veel nederlandse websites bieden zogenoemde “legale wapens” aan in Nederland, maar veel van deze wapens zijn helemaal niet legaal. Denk bijvoorbeeld aan wapenstokken, messen, of honkbalknuppels. Een honkbalknuppel of keukenmes is geen legaal wapen wanneer deze gebruikt wordt en ernstig letsel veroorzaakt.

Het enige echte legale zelfverdedigings wapen is de pepperspray van Bodyguard Veiligheidsproducten. Deze schakelt de belager enkele minuten uit zonder blijvend letsel aan te brengen. In de tijd dat de aanvallen “knock out” is kan jij jezelf in veiligheid brengen en naar de politie gaan om aangifte te doen. Neem geen risico maar vecht voor je leven op de legale manier met een legale variant van pepperspray!

*Let op, de officiële informatie over de wet wapens en munitie vind je op de website van de overheid, dit is een korte samenvatting van de gehele wet. Lees de officiële informatie goed door. Wij zijn niet aansprakelijk wanneer jij gebruikt maakt van een wapen en raden het ook altijd af om wapens te gebruiken.

Hét 100% legale alternatief voor pepperspray.

Bodyguard Zelfverdedigingsspray mag je alleen volgens de Noodwet gebruiken. Je hebt geen vergunning nodig.